PIA för föräldrar


Är du förälder till en ungdom mellan 10 – 18 år och har kommit till Sverige 2015 eller senare?

Som ny i ett land kan man ställas inför utmaningar som att lära sig ett helt nytt språk, förstå hur ett annat samhälle fungerar och möta en annan kultur. Är man dessutom förälder till ett barn i tonåren är det mycket som händer i dennes liv. Utmaningar för tonåringar i ett nytt land kan handla om att behöva lära sig ett nytt språk, hitta nya vänner och förstå den nya kulturen.


I programmet får du som är förälder till en eller flera ungdomar mellan 10 – 18 år och som kommit till Sverige från 2015 möjlighet att träffas och prata om hur man på bästa sätt kan hjälpa sin tonåring att klara av utmaningar.

Programmet består av fem träffar som är 2,5 timme. Varje grupp består av 6–10 föräldrar som kommit till Sverige år 2015 eller senare och två utbildade ledare som talar både svenska och arabiska, dari, kurdiska (kurmanji), somaliska eller tigrinja. Du som deltagare kan välja vilket språk du vill prata på under träffarna.


En del av programmet är att du som deltagare också svara på frågor i enkäter. Frågorna handlar om dina tankar kring hur det är att vara förälder och att komma till ett nytt land.


Föräldrar som tidigare varit med i programmet har tyckt det varit roligt, har hjälpt dem, och skulle gärna rekommendera det till andra i liknande situation.


Vi hoppas därför att du vill vara med!

Anmäl dig på piaprojektet@ki.se

eller ring: 070-2936814

Samtala med andra föräldrar om utmaningar i föräldraskap

Tillsammans med andra föräldrar till ungdomar får du samtala kring föräldraskap i Sverige och de utmaningar som kan finnas i kulturella skillnader och likheter.

Diskutera anknytning och familjeklimat

I gruppträffar får ni ventilera och diskutera hur anknytningen påverkar under tonårsåldern och hur ett öppet familjeklimat kan påverka hur ni pratar med varandra i familjen.

Relationen mellan hem och skola är viktig för barns lärande och mående

Dela med dig och hör hur andra familjer tänker kring sina barns skolgång, kontakt med vänner och sociala sammanhang som hjälper ditt barns utveckling.

Share by: